geneticlab

سندرم ایکس شکننده Fragile X syndrome: روش های تشخیص

توصیف بیماری

سندرم ایکس شکننده یکی از شایع­ترین علل عقب ماندگی­های ذهنی بوده و در آن بیماران با طیفی از اختلالات یادگیری، شناختی- رفتاری و فیزیکی مواجه هستند. نکته حائز اهمیت در مورد این بیماری ژنتیکی که با نام سندرم مارتین-بل نیز شناخته می­شود آن است که مردان مبتلا علائم شدیدتری را نسبت به زنان مبتلا به این بیماری نشان می­دهند.

 

علائم بیماران مبتلا به سندرم ایکس شکننده:

اختلالات یادگیری و شناختی- رفتاری

اختلالات فیزیکی

توارث بیماری

سندرم ایکس شکننده دارای توارث وابسته به ایکس غالب است. در این نوع از توارث چنانچه پدری مبتلا باشد، تمام فرزندان دختر این فرد ژن جهش یافته را از او دریافت می­ کنند و بیمار می­ گردند ولی فرزندان پسر این فرد سالم هستند.  همچنین اگر مادری مبتلا به بیماری باشد، ژن جهش یافته به احتمال 50 درصد می ­تواند از او به هریک از فرزندانش (دختر یا پسر) منتقل ­شود و آن­ها را مبتلا ­­سازد.

 

الگوی توارث وابسته به ایکس غالب

 

در بیماری ­های با الگوی وراثت وابسته به ایکس غالب، وجود ژن جهش­ یافته در تک کروموزوم ایکس مردان و یا یکی از دو کروموزوم ایکس زنان باعث بروز بیماری می ­گردد. نکته حائز اهمیت برای سندرم ایکس شکننده آن است که این بیماری با آن که دارای توارث وابسته به ایکس غالب می ­باشد، ولی وجود عواملی نظیر ناپایداری در تعداد تکرارهای سه نوکلئوتیدی عامل بیماری، نفوذ (Penetrance) با درجات متغییر و غیرفعال شدن یکی از دو کروموزوم ایکس در زنان سبب بروز متغییر بیماری در افراد می ­شود. تاثیر این موضوع تا آن­جاست که گاها توارث این بیماری را صرفاً وابسته به ایکس بیان می­ کنند و از بیان غالب و یا مغلوب بودن توارث بیماری پرهیز می­ نمایند.

 

ژنتیک بیماری

سندرم ایکس شکننده به همراه سندرم آتاکسی/ ترمور مرتبط با ایکس شکننده
(Fragile X-associated tremor/ataxia syndrome (FXTAS)) و نارسایی اولیه تخمدان مرتبط با ایکس شکننده (Fragile X-associated primary ovarian insufficiency (FXPOI)) جزء بیماری‌های مرتبط با ژن FMR1 می­باشند. این ژن بر روی بازوی بلند کروموزوم ایکس قراردارد.
گسترش تکرارهای سه نوکلئوتیدی CGG در ناحیه 5´UTR  ژن FMR1 سبب ایجاد یک مکان شکننده در قسمت انتهایی بازوی بلند کروموزوم ایکس می شود. که عامل اصلی ایجاد سندرم ایکس شکننده می­باشد.

 

تعداد تکرارهای CGG  در ژن FMR1 و ارتباط آن با بروز سندرم ایکس شکننده:

 

تعداد تکرار­هایCGG در ژن FMR1.

 

تشخیص و مشاوره ژنتیک

در گذشته برای تشخیص ایکس شکننده از روش­ های سیتوژنتیکی نظیر کاریوتایپ استفاده می­ گردید. ولی به دلیل آن که این روش­ ها نمی ­توانستند به صورت دقیق تکرارهای CGG گسترش یافته را شناسایی کنند، به تدریج جای خود را به تکنیک­ های مولکولی دادند.

برای تعیین تعداد تکرارهای CGG باید ابتدا از تکنیک PCR به همراه پرایمرهای طراحی شده در دو طرف تکرارها استفاده نمود. سپس قطعات تکثیر شده را بر روی ژل آگارز و یا آکریل­ آمید برد.

حالت های مختلف باند روی ژل

 

  الکتروفورز آلل­ های تکثیر شده بر روی ژل آگارز.

روش تشخیص سندرم X شکننده

Triplet Primed-PCR نیز روش متداولی برای تعیین تعداد تکرار­های سه نوکلئوتیدی   CGGدر ژن FMR1 می باشد. در این تکنیک با به کارگیری همزمان سه پرایمر به تکثیر قطعات DNA حاوی تکرارهای سه نوکلئوتیدی CGG پرداخته می شود. سپس در ادامه با انجام واکنش Capillary electrophoresis  در دستگاه ژنتیک آنالایزر به تعیین تعداد تکرارهای  CGG می ­پردازند.

 

 شناسایی گسترش تکرارهای سه نوکلئوتیدی CGG در ژن FMR1 به کمک تکنیک  Triplet Primed-PCR.

 

ذکر این نکته ضروری است که استفاده از خدمات مشاوره ژنتیک به همراه به کارگیری تست ­های تشخیصی در مراحل پیش از بارداری و همچنین حین بارداری می­ تواند منجر به تشخیص بیماری و جلوگیری از انتقال آن به نسل بعد گردد. به عنوان نمونه به دلیل این که سندرم ایکس شکننده دارای توارث وابسته به ایکس می ­باشد، چناچه پدری ناقل بیماری باشد با انجام تست­ های ژنتیکی در مرحله پیش از لانه­ گزینی (PGD) (در کنار انجام پروسه IVF) با هدف تعیین جنسیت و انتخاب جنین­ های پسر می­ توان از انتقال بیماری به نسل بعد جلوگیری نمود. مشاور ژنتیک نقش بسیار با اهمیتی در جلوگیری از فرد مبتلا به این بیماری دارد.

 

آزمایشگاه ژنتیک پزشکی ویرا و بررسی سندرم ایکس شکننده

بررسی ژنتیکی سندرم ایکس شکننده در آزمایشگاه ژنتیک پزشکی ویرا توسط پرسنل مجرب،  با استفاده از مواد و کیت های با کیفیت و دقت تست بالا قابل انجام است.

خروج از نسخه موبایل